Direkt zum Hauptbereich

Sytoja ja ruusuja

Viimeksi kirjoitellessani ehdin jo olla siinä luulossa, että aloitan sytot siinä, missä kahdet edellisetkin eli kohtuullisen sivuvaikutuksettomina ja helposti... Mutta viime viikko oli taas parahikseen osoittamassa, että se nyt sitten tällä kerralla mennytkään edellisten käsikirjoitusten mukaan.

Elvis on ottanut tehtäväkseen kivuta iltaisin Michaelin kylkeen kiinni. Kun tämä korona- aika joskus on ohi, mulle ei sitten välttämättä enää olekaan paikkaa sängyssä. 

Menin viikko sitten torstaina saamaan ensimmäisen satsin. Torstaina kunto oli hyvä ja Katri tyytyväinen. Perjantaina aamulla huomasin heti sängystä noustessani, että nyt kaikki tuntuu tosi rankalta. Kävelin alakertaan ja sydän hakkasi yli 130 kertaa minuutissa ja tuntui, että olin juuri tehnyt elämäni suurimman virheen, kun lupasin Susannelle, että hän voi tulla käymään kakkunsa kanssa ja juodaan kahvit puutarhassa.

Susanne tuli ja sanoikin lähtiessään, että ei kovin mielelläni jättäisi mua tuossa kunnossa yksin kotiin. Vannoin, etten lähde yksin nousemaan rappuja yläkertaan ja pitäväni puhelimen koko ajan käden ulottuvilla ja soittavan hänelle, jos jotain on. Susannehan on ammatiltaan sisätautilääkäri, joten siitä syystä tuo vähän tarkempi syyni ja puhuttelu hänen taholta. Mutta en kyllä olisi kovin äkkiä siinä kunnossa tullut halunneeksi rappuja nousemaan tai mitään muutakaan.

Iltapäivää kohden kunto ei kohentunut millään konstilla ja laitoin tietysti kaiken edellisen päivän sytojen syyksi. Minkäs muunkaan?!
Illansuussa huomasimme lopulta, että mullahan oli mojova ruusu jalassa. Huom. Tähän kohtaan se usein tapahtuva sekoitus ruusun ja vyöruusun välillä. Vyöruusu on se rakkulainen kivulias vesirokkoviruksen aiheuttama ihosairaus ja ruusu puolestaan on bakteeriperäinen ihosairaus, joka varsinkin meille sytopotilaille käy nopeasti kohtalokkaaksi, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa, sillä se aiheuttaa valitettavan usein sepsiksen. Se vaatii ehdottomasti antibiootti/pensilliinikuurin hoituakseen. Usein aloitus tehdäänkin sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla ensimmäisen 3-5 päivän ajaksi ja loppu tableteilla. Sen riskin otimme tässä, että sairaalaan en mennyt (koronariskin takia ja tietysti se oli mun sairaalakammollekin ihan OK olla kotona) ja päätimme hoitaa homman omin nokkinemme. Olin taas kerran kiitollinen tuosta mieheni ammatista, että hän voi käyvellä apteekkiin ja hakea lääkkeet ilman, että mun tarvitsee mennä istumaan tuntitolkulla ensiapuun jne...

Viime viikko meni ruusun kanssa suurimmaksi osaksi vuodelevossa. Jalkaa ei saisi liikuttaa kuin ihan se pakollinen. En käynyt tuona koko alkuaikana perjantaista tiistaihin saakka ollenkaan alakerrassa. Michael oli vapaalla ja huolehti kiitollisesti jokaisen pienimmänkin toiveeni toteuttamisesta. Aina välillä ihmettelen, että onko hänellä hermoja ollenkaan? Vaikka yritinkin keskittää ne toiveeni ja olla juoksuttamatta toista, niin kyllä niitä juttuja kuitenkin aina tuli eteen, että toinen sai juosta rappuja edestakaisin. Enkä yhtään ainutta kertaa kuullut minkäänlaista ärsyyntymiseen viittaavaa.

Penisilliinit mulla menee nyt vielä muutaman päivän ajan ja toivon sitä myöten tämän episodin olevan loppussa. En ole tuntenut itseäni mitenkään superkipeäksi sillä kuumetta ei mulle noussut (johtuu just alle saaduista sytoista), kipua ei juurikaan ollut, sillä ne taisivat hoitua vielä leikkauksen jäljiltä olevilla tuhdeilla annoksilla kipulääkitystä, lähinnä tunsin epämiellyttävää tykytystä ja kuumotusta. Jalkahan oli ennestäänkin vielä jonkin verran turvoksissa, sillä leikkauksen jäljiltä mulla oli kropassa yli 10 kg ylimääräistä nestettä ja sehän näkyi erinomaisen hyvin alaraajoissa. Tuosta kaikesta johtuen oli aikalailla moukan tuuria, että ylipäätään hoksasimme koko ruusun niin ajoissa.

Eilen oli toinen tiputus ja olotila tuntuu tässä vaiheessa hyvältä. Mutta eilen en saanut muutenkaan, kuin gemsitabiinia, joka on noista nykyisistä sytoista se "kiltimpi". Viime viikolla sain docetakselia ja gemsitabiinia. Eikä kyllä yhtään haittaisi, jos joka kerta pääsisi sen helpomman kautta.






Kommentare

  1. Voi, mä niin toivon kädet ristissä, että pääsisit taaskin sytojen kanssa "vähällä" <3
    Ruusu, voihan kökkö. Onneksi huomasitte ja reagoitte ajoissa ja nopsaan. Ja tosiaankin, onneksi M:n ammatin hyviä puolia voitte käyttää!!
    Mä ihan samalla tavalla varmasti miettisin, miten toinen niin hienosti ja pyyteettömästi hoitaa kaiken ja ihmettelisin ja olisin toki kiitollinen. Mutta totuushan on, että sä itse tekisit kaiken saman miehelle, jos osat olisivat toisin päin, eikö. Se on se rakkaus ja välittäminen :)
    Mä toivon, että kaikki menee nyt eteenpäin paremmin ja mahdollisimman vähällä. Ja sä osaat ottaa rauhassa ja sopivasti omaa oloa kuunnellen. Koska oot vaan niin viisas ja ihana <3

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä tuo totta on, että ihan samalla tavoin tekisin minä Michaelin eteen, jos osat olisivat toiset. Saattaisin kyllä vähän joskus vaivihkaa jupista mennessäni. ;-)
      Yhdessä näistä läpi on menty ja mennään. Sen takia tuntuukin niin pahalta hänen puolesta, jos joudun hänet tänne jättämään liian aikaisin. :´ (

      Löschen
  2. Mistä se ruusukin nyt osas tulla siihen saumaan >: mutta kyllä, hienoa kun sait sairastaa kotona. Ja hyvän palvelijan huomassa ♥ Kyllähän se Michael tietää, että hyvästä pitää pitää hyvä huoli!
    Kaikkea hyvää ja parempaa toivon täältäkin, positiivista mieltä ja auringonpaistetta! (silleen kohtuullisesti, ei liian kuumaa porotusta...)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ruusu olisi saanut ja saisi mieluusti jättää tämän huushollin käymättä. Mutta tänään juuri luin tuolla yhdessä syöpäryhmässä, kun kaksikin naista kirjoittivat syöneensä niin ikään ruusun vuoksi kuukauden antibiootteja. Että eihän mulla olekaan tässä kuin vasta kaksi viikkoa takana. Ei siis vissiin kannata hoppuilla.
      Pffff... Toisaalta, se ei mulla kauheasti oireile, etten joudu kärsimään kivuista ja muusta sen isommin. Mua vain huolettaa se, jos se pääsee verenkiertoon ja kostautuu sitten sepsiksenä. Sellaisiin leikkeihin mulla ei ole varaa ollenkaan.

      Kiitos. :-) Aurinko on välillä kurkkinut ja hymyillyt, mutta meillä on ollut kohtuullisen viileää. Nyt ilmeisesti ylihuomenna nousee taas lähemmäs 30°C.
      Sitten taas hikoillaan. Mieluusti poistaisin tuosta sellaiset 5-10°C.

      Löschen

Kommentar veröffentlichen

Beliebte Posts aus diesem Blog

Pellehermanni ja osastoelämää

Vuodeosastolla vietin sitten loput päivät. Yhteensä tuolla reissulla meni 12 päivää. Ensimmäiset päivät olin niin huonossa hapessa, sanan varsinaisessa merkityksessä, etten niistä edes muista ihan kaikkea ja muutenkin päivät sulautuvat sellaiseksi epämääräiseksi ajanjaksoksi. Heillä ei ollut antaa yhden hengen huonetta, joten olin ensimmäiset päivät kahden hengen huoneessa mukavan 69- vuotiaan Monikan kanssa. Meillä synkkasi hyvin ja ollaan viestitelty tuon jälkeen melkein päivittäin. Hän asuu tässä ihan lähellä ja sitä myöten treffitkin on suunnitteilla, kunhan minä pääsen tästä vähän paremmin kuntoutumaan. Vaikka tosiaan ikäeroa on aika reilusti, olen saman ikäinen, kuin Monikan toinen tytär, se ei estänyt millään tavoin löytämästä mielenkiintoisia keskusteluja. Itseäni vain harmitti, etten tilanteestani johtuen oikein pystynyt olemaan jutuissa mukana. En pystynyt puhumaan kunnolla, enkä aina oikein jaksanut keskittyä kuuntelemaankaan, jos oli oikein hengittämisen kanssa hankalaa. Ol

Sairaskertomusta ja puutarhatonttuja

Leikkurista tieni päätyi ensiksi teholle. Leikkauksen aikana olin vuotanut niin paljon verta, että olivat sitä joutuneet korvaamaan vieraalla verellä ja tukemaan sydämen toimintaa katekolamiinella (noradrenaliini ja adrenaliini). Massiivisesta verenhukasta johtuen maksa oli myös sanomassa oman mielipiteensä ja sen toimintaa jouduttiin tarkkailemaan tiuhaan tahtiin. Onneksi arvot kääntyivät nopeasti laskuun ja olivat parin päivän jälkeen taas normaaleissa lukemissa. Munuaisten kanssa oli sama juttu, mutta niiden toiminnan tukemista on jouduttu jatkamaan ihan näihiin päiviin saakka. Kaiken kaikkiaan kokemus tuosta tehosta oli hyvin positiivinen. Tai sitten mulle sattui vain tosi kivat hoitajat. Rauhatontahan siellä oli, eikä nukkumisesta voinut muuta kuin haaveilla, mutta niin se tahtoo olla joka paikassa, jos tilanne on vähänkään tarkempaa seurantaa vaativa. En yhtään laittanut vastaan, kun ilmoittivat haluavansa siirtää mut normaalille osastolle. Vaan enpä tiennyt siinä vaiheessa, mi

Mitä kuuluu?

Tänne kuuluu tällä kerralla oikeastaan oikein hyvää. Eli talo on pysynyt kasassa ja katto ei vuoda. Heh, tärkeitä asioita näin pääosin kotioloissa oleskellessani. Taitaa ne muutkin asiat ihan mallillaan olla. Ruusu alkaa olla häipymään päin, mutta muistuttaa kyllä välittömästi itsesään, jos olen ollut liian pitkään jalkojeni päällä. Jalka turpoaa ja siitäkös ruusu innostuu. Se ei ole edelleenkään varsinaisesti kipeä, vaan tunne on paremminkin tykyttelyä ja ihon kiristämistä. Hankinkin useamman parin tukisukkia ja niistä tuntuisi olevan hyvin apua. Amazonista löysin kivoja värikkäitä sukkia, ettei tarvitse niitä valkoisia tai ihonvärisiä käyttää. Nyt on onneksi ollut sen verran viileämpiä päiviä useampaan otteeseen, että voi sentään pukea polvipituiset paksut sukat jalkaan. Penisilliinin määräsi tuo oma kotilääkärini jatkumaan vielä niin pitkään (vähintään), että neljä viikkoa tulee täyteen. No, mikäs tässä, syödään niitä sitten. Ne sentään ovat suhteellisen kilttejä, eivätkä käy kuu