Direkt zum Hauptbereich

Kivoja juttuja

Tulen taas tapani mukaan ihmettelemään, mihin tämä aika oikein kuluu, kun menee aina näin pitkään päivitysten kanssa. Niinpä, mihin se oikein kuluu? Varsinkin nyt, kun olen kotona IHAN KOKO AJAN. Käyn lääkärissä ka siinä kaikki. Siitä huolimatta se kuluu.

Jotenkin mulla on kyky saada päivät kulumaan kotioloissa tuntematta oloani siitä huolimatta pitkäveteiseksi. Aina löytyy jotain tekemistä. Puutarhahommat on nyt sitten mun osaltani myös ainakin tälle vuotta tehty. Siitä sain sellaisen ukaasin miehen taholta, ettei tarvitse edes yrittää millään "teen ihan vain jotain kevyttä".

Asiahan oli näet sillä viisiin, että olin tehnyt kolmena päivänä ennen tuota keuhkoepisodiani puutarhatöitä. Eivät ne varmastikaan se alkuperäinen syy verenvuodon alkamiselle ollut, mutta eivät myökään osaltaan auttaneet vuotoa tyrehtymäänkään. Koska niitä metastaaseja, jotka kasvavat pleuraan kiinni (kuten oli tämä vuotavakin), siellä keuhkoissa on enemmänkin, ainakin teoreettinen riski uuteen vuotoon on olemassa. Minä elän nyt sitten melko hissukseen ja keskityn enemmän kevyisiin kotitöihin ja näihin omiin projekteihini.

Mutta onpa täällä tapahtunut pari oikein mukavaa asiaakin.

Muutamat teistä muistavat varmasti, kun meille muutti kaksi vuotta sitten vesiliskoja. Nehän ovat vedessä vain muutamankuukauden ja muuttavat siinä heinä- elokuun tienoilla takaisin maalle.
Meidän liskoista ei viime kesäksi tullut enää kuin yksi ainut takaisin. Yksin se siellä eleli koko kesän, jopa pitkälle syksyyn. Meitä vähän säälitti se sen yksinäisyys. Epäilimme tuon puutarhalampemme olevan liian steriili ja liskojen pitävän paremminkin luonnollisimmista lammista. Olimme myös melko varmoja, ettei tänä kesänä tulee enää edes yksinäinenkään ja lampemme on liskoton.

Viime viikolla Michael tuli onnellisen näköisenä sisälle ja kertoi, että vesilisko on tullut takaisin. Yllätys, yllätys, se on tuonut mukanaan ainakin kaksi seuralaista. Olin kyllä niin iloinen, kun tämän näin ja kuulin. Ainakin kolme aikuista siellä nyt uiskentelee. Meillä on siis toiveissa saada jälkikasvua. Kaksi niistä on vaalenruskeita, toinen on tosi iso ja toinen melko pieni. Yksi on selästään hyvin tumma ja sillä on melkein kirkkaan oranssi vatsa, jossa on mustia pilkkuja. Vielä en ole saanut kunnollista kuvaa näistä tämän vuoden kavereista. Taitaa vesi olla vielä liian kylmää ja ne tulevat käymään vain hyvin pikaisesti pinnalla. Kun vesi on lämmennyt ja aurinko paistaa, ne kelluvat hauskasti pinnalla ja lähtevät sitten aikansa kelluttuaan vajoamaan ihan kuin painottomassa tilassa alaspäin.

Se on tämän vuoden paras otos. Ehkä sieltä pilkkuvatsaisen liskosen kuitenkin erotatte. Kamera tarkensi aina vedenpinnalla kelluvaan valkoiseen töhnään ja kuva on sitten juuri sen näköinen.

Toinen iloinen asia tapahtui eilen. Istukselin hissukseen lukemassa ja olin putsannut nenääni. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että  happiviikset roikkuivat kaulassani eikä lainkaan nenällä. Olo oli hyvä ja laitoin happisaturaatiomittarin sormeen, saturaatio oli 94-95% ilman lisähappea. Se on sama, kuin mulla on ollut edellisten keuhkoleikkausten jäljiltä. Terveelle ihmiselle on 95% alaraja.
Päätin jatkaa kokeiluani ja olin loppujen lopuksi yli kolme tuntia ilman lisähappea ja saturaatioarvo pysyi koko ajan hyvänä.
Tämä oli tietysti taas ihan loistava asia huomata. Entistä enemmän uskon vielä jossain vaiheessa saavani jättää nämä apuvälineet pois.
Kävellessäni ja etenkin rappuja noustessani ei vielä voi edes ajatella kokeilla niiden pois jättämistä. Niin pitkällä ei vielä olla. Nälkä kasvaa syödessä, mutta mikä on vielä liian aikaista, se nyt vain sitten on niin.
Saan mahdollisesti tällä viikolla vielä pari yksikköä verta ja uskon sen myötä tapahtuvan myös näissä jutuissa ison muutoksen. Tällä hetkellä mun kroppa on vielä vähän vajaalla liekillä matkassa.

Iloinen asia oli myös eilinen pussukka oven edessä. Anoppi oli jättänyt sinne kolmenlaista tekemäänsä hilloa/marmelaadia, yksi purkki karhunlaukkapestoa ja tämän kauniin pionin kukan. 















Kommentare

  1. Ihana anoppi! Pionin kukka kertoo kyllä rakkaudesta ♥
    Hyvin erotti liskon, kun vähän aikaa kuvaa katsoi. Siellä se pitelee lumpeenlehdestä (?) kiinni. Vesiliskot on kivoja kyllä.

    Mukava kuulla, että sulla keuhkot on noin hyvin toipumassa, että ei tarvi jatkuvasti lisähappeakaan. Toivottavasti et kärsi siitä puutarhatyökyvyttömyydestä liikaa :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mulla on kiva anoppi, siitä ei pääse mihinkään. Eikä appessakaan moittimista ole, vähän vain jääräpäinen.

      Jokainen edistysaskel valaa uskoa elämään ilman lisähappea. Mutta sitten on välissä niitä huonompia päiviä ja silloin saa välillä tosissaan psyykata itteään, ettei vajoa ihan pohjamutiin saakka.
      Tähän mennessä en ole kärsinyt, mutta eihän sitä tiedä, koska sellainen kärsimys pukkaa päälle. :-D

      Löschen
    2. Olipa kiva, että liskoset tulivat ja vielä useamman kappaleen voimin. On taas, ketä seurata. Vaikkakin, jos heti junttia näyttävät, niin.... :-D Kai pidit niille käytöskoulua?
      Lisähapettomuudelle (vaikkakin ajoittain) peukut. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa! Mulle(kin) olis vaikeaa tuollainen eipäs-juupas-touhu ja se saisi mielen liikkumaan ylös ja alas. Tsemppiä ja uskoa! <3
      Samoin kuin sinäkin, mä saan aina aikani kulumaan täällä kotona kökkimällä. Eri asia on mieli, jos se on huono, jää asioistakin tekemättä kun ei vaan jaksa/huvita/kiinnosta/kiukuttaa/väsyttää/masentaa. Onneksi kuitenkin suht harvoin. (Mies voisi olla eri mieltä tästä, mutta siltä ei nyt kysytä..)
      Hurjasti taas hyviä päiviä sinne ja paljon Suomi-tuulahduksia!

      Löschen
    3. Liskot olivat tosi iloinen yllätys. Nyt siellä näkyy jo niiden muniakin, joten pitäisi olla myös vauvaliskoja tiedossa, elleivät nuo isot ehdi ihan kaikkia pistellä parempiin suihinsa.
      Tämä täti on täällä ollut hyvin tiukkana. Käytöstavat ne liskoilla olla pitää! :-D

      Täällä on taas menty eipäs-juupastelevilla oloilla viime viikko. Sain nyt vielä ekan sytotiputuksen jälkeen ruusun jalkaani. Nyt sitten sitä hoidellaan penisilliinin ja immobilisoinnin avulla ja toivotaan, että se tuosta nyt hoituu. Jotenkin tämä näiden sytojen aloitus tuntuu kovasti tihkaisevan.

      Löschen

Kommentar veröffentlichen

Beliebte Posts aus diesem Blog

Pellehermanni ja osastoelämää

Vuodeosastolla vietin sitten loput päivät. Yhteensä tuolla reissulla meni 12 päivää. Ensimmäiset päivät olin niin huonossa hapessa, sanan varsinaisessa merkityksessä, etten niistä edes muista ihan kaikkea ja muutenkin päivät sulautuvat sellaiseksi epämääräiseksi ajanjaksoksi. Heillä ei ollut antaa yhden hengen huonetta, joten olin ensimmäiset päivät kahden hengen huoneessa mukavan 69- vuotiaan Monikan kanssa. Meillä synkkasi hyvin ja ollaan viestitelty tuon jälkeen melkein päivittäin. Hän asuu tässä ihan lähellä ja sitä myöten treffitkin on suunnitteilla, kunhan minä pääsen tästä vähän paremmin kuntoutumaan. Vaikka tosiaan ikäeroa on aika reilusti, olen saman ikäinen, kuin Monikan toinen tytär, se ei estänyt millään tavoin löytämästä mielenkiintoisia keskusteluja. Itseäni vain harmitti, etten tilanteestani johtuen oikein pystynyt olemaan jutuissa mukana. En pystynyt puhumaan kunnolla, enkä aina oikein jaksanut keskittyä kuuntelemaankaan, jos oli oikein hengittämisen kanssa hankalaa. Ol

Sairaskertomusta ja puutarhatonttuja

Leikkurista tieni päätyi ensiksi teholle. Leikkauksen aikana olin vuotanut niin paljon verta, että olivat sitä joutuneet korvaamaan vieraalla verellä ja tukemaan sydämen toimintaa katekolamiinella (noradrenaliini ja adrenaliini). Massiivisesta verenhukasta johtuen maksa oli myös sanomassa oman mielipiteensä ja sen toimintaa jouduttiin tarkkailemaan tiuhaan tahtiin. Onneksi arvot kääntyivät nopeasti laskuun ja olivat parin päivän jälkeen taas normaaleissa lukemissa. Munuaisten kanssa oli sama juttu, mutta niiden toiminnan tukemista on jouduttu jatkamaan ihan näihiin päiviin saakka. Kaiken kaikkiaan kokemus tuosta tehosta oli hyvin positiivinen. Tai sitten mulle sattui vain tosi kivat hoitajat. Rauhatontahan siellä oli, eikä nukkumisesta voinut muuta kuin haaveilla, mutta niin se tahtoo olla joka paikassa, jos tilanne on vähänkään tarkempaa seurantaa vaativa. En yhtään laittanut vastaan, kun ilmoittivat haluavansa siirtää mut normaalille osastolle. Vaan enpä tiennyt siinä vaiheessa, mi

Mitä kuuluu?

Tänne kuuluu tällä kerralla oikeastaan oikein hyvää. Eli talo on pysynyt kasassa ja katto ei vuoda. Heh, tärkeitä asioita näin pääosin kotioloissa oleskellessani. Taitaa ne muutkin asiat ihan mallillaan olla. Ruusu alkaa olla häipymään päin, mutta muistuttaa kyllä välittömästi itsesään, jos olen ollut liian pitkään jalkojeni päällä. Jalka turpoaa ja siitäkös ruusu innostuu. Se ei ole edelleenkään varsinaisesti kipeä, vaan tunne on paremminkin tykyttelyä ja ihon kiristämistä. Hankinkin useamman parin tukisukkia ja niistä tuntuisi olevan hyvin apua. Amazonista löysin kivoja värikkäitä sukkia, ettei tarvitse niitä valkoisia tai ihonvärisiä käyttää. Nyt on onneksi ollut sen verran viileämpiä päiviä useampaan otteeseen, että voi sentään pukea polvipituiset paksut sukat jalkaan. Penisilliinin määräsi tuo oma kotilääkärini jatkumaan vielä niin pitkään (vähintään), että neljä viikkoa tulee täyteen. No, mikäs tässä, syödään niitä sitten. Ne sentään ovat suhteellisen kilttejä, eivätkä käy kuu